Email: info@icomp.sk
Tel: +421 948 053 456

„Roky tu nikoho nevykradli, tak načo alarm.“
„Všade naokolo sú susedia, ktorí vidia, keby sa tu niekto potuloval.“
„Najlepší zabezpečovací kamerový systém je susedka oproti.“
„Ja mám doma dvoch poriadnych havkáčov, nikto sa k nám neodváži.“

Toto je len zopár argumentov, s ktorými sa stretávam pri mojich rozhovoroch s ľuďmi o zabezpečovacích systémoch (alarmoch).  Ale ľudská ľahostajnosť a práve taká nadnesená benevolencia zabúda na to, že práve tieto argumenty samozrejme veľmi dobre poznajú aj tí, ktorí majú záujem nečakane navštíviť vašu domácnosť.

A nech si nikto nemyslí, že budú dlho čakať na to, kým niekto z vás odíde na dovolenku.

Predstavte si situáciu, ste 4-členná rodina. Rodičia, syn a napr. dcéra majú každý svoju spálňu. Zrazu vás v noci prebudí nejaký šramot napr. v obývačke. Poviete si, "ale veď to len niektoré dieťa predsa išlo na toaletu" a spíte ďalej. Ráno ste ale veľmi prekvapený, keď zbadáte v obývačke porozhadzované veci a veľmi rýchlo vám dôjde, že ste mali v noci návštevu.  Prvé, čo začnete riešiť, nie je to, či vám niečo zmizlo, ale čo by sa stalo, keby niekto z vás zlodeja  v noci vyrušil. Prejde vám mráz po chrbte.  Druhá vec, ktorú si uvedomujete je, že vaše súkromie je nebezpečne narušené.  Až teraz sa začínate zaujímať o zabezpečenie vašho domova.  Nie je už trochu neskoro? A predsa zralizovať zabezpečovací projekt chce aj nejaky čas! Nasledujúce dni a noci sú pre vás utrpením.  Každú noc idete spať s otázkou: „Čo ak aj túto noc ...?“  Atď, atď....  Asi netreba ďalej pokračovať. Je to reálny scenár a mnohí, ktorí to už zažili, to môžu potvrdiť.

Najvhodnejšia doba pre zlodeja na vlámanie do domu je  práve čas, keď sú v noci všetci doma a spia. Hovorí o tom aj unikátny, tajný prieskum spoločnosti Jablotron v českých väzniciach medzi odsúdenými za vlámania a krádeže.
Kedy je najvhodnejší čas?  Až 52 % trestancov si myslí, že do rodinného domu je lepšie prísť v noci. Naopak do bytu v paneláku je podľa 74 % vhodnejšie vkrádať sa počas bieleho dňa. Šokujúcim zistením je, že až vyše 40 % zlodejov preferuje situáciu, ak pri vlámačke v byte spia ľudia.

Ďalej z priezkumu vyplynulo, že z bežných zabezpečovacích systémov sú pre zlodejov najväčšou prekážkou alarmy (70 %), bezpečnostné dvere typu NEXT (69 %) a bezpečnostné sklá (63 %). Viac ako polovicu páchateľov by k odchodu presvedčilo aj označenie “Objekt je napojený na pult centrálnej ochrany“. Rovnaký počet páchateľov uvádza, že by si vlámanie rozmysleli kôli strážnemu psovi.  80 % respondentov uviedlo, že susedia vo vedľajšom dome pre nich nepredstavujú žiadnu prekážku a 65% z nich by ďalej pokračovali v krádeži aj cez húkajúci alarm. Zdroj: www.jablotron.com

Toto sú naozaj šokujúce zistenia a  aj taký „ostrý“ havkáč sa dá zlákať na chutnú a voňavú klobásku.

Nebuďme naivní v predstave, že mne sa to nemôže stať, lebo v konečnom dôsledku nás to potom môže veľmi mrzieť a pocit narušeného súkromia vás bude ešte dlho prenasledovať.

Ak vás tento článok uistil, že je najvyšší čas zabezpečiť svoj domov, kliknite >>SEM<< a vyžiadajte si cenovú kalkuláciu zdarma.